Waarom 16 weken bij hun moeder laten?


Natuurlijk zegt moeder na 7 weken intensief zogen...gaan jullie even wat anders eten mama neemt een uurtje vrij. Ze hoeft toch niet tot 16 weken thuis te blijven omdat ze peuters, kleuters, pubers opvoedt?
Ik heb het geluk gehad altijd te kunnen werken naast het hebben van een zoon.

Nooit aan gedacht om hem als kleuter weg te doen daarvoor.

Mensen babies en -mama's stoppen meestal vóór het eerste , anders tweede levensjaar met zogen.
Maar dan gaat zo'n peuter toch het huis nog niet uit?!

Kittens kunnen zichzelf door hun bouw op 7 weken niet goed verzorgen, hun hoofd is te groot, hun lijf nog onvolgroeid. Kitten kan het al een beetje, maar mama doet de eind controle.
Denk aan een kleuter, al houdt ie de shampoofles vast, dat kan hij nog niet zelf.

Kittens zijn zindelijk op 7 weken, kleuters op hun 4e, meestal. Kleuter uit de luiers, op kamers laten wonen?

 

Dat kun je niet vergelijken hè.
Nee, katten zijn geen mensen.
Daarom zijn er wetenschappers die verstand hebben van gedragsbiologie nodig om het ons duidelijk te maken.


Bronvermelding Feline Welfare Foundation. Klik op onderstaande link voor allerlei interessante informatie.


15 redenen om kittens 16 weken bij hun moeder te laten

Kittens worden meestal met een week of 7 à 9 bij hun moeder weggehaald. Hoewel dat wettelijk is toegestaan, is het veel te vroeg. Ze hebben hun moeder zeker 16 weken nodig. Waarom?

∙ Omdat katten moederskindjes zijn. In de natuur blijven poesjes levenslang bij hun moeder als er voldoende prooien/voedsel, water en schuilplaatsen zijn. Katertjes blijven 6 à 36 maanden bij haar. Sommige ook levenslang.
∙ Omdat kittens pas met 16 weken een (vrij geringe) kans hebben om zonder moeder te overleven. Een moeder zal kittens van 16 weken alléén achterlaten bij voedselgebrek.
∙ Omdat katjes tussen week 6 en 16 van hun moeder moeten leren hoe katten met elkaar omgaan. Ze kunnen dat ook van andere katten leren, maar verreweg het beste van hun moeder.
∙ Omdat het gezichtsvermogen van kittens pas met 16 weken volledig ontwikkeld is.
∙ Omdat de vacht pas met 16 weken ‘af’ is. Kittens hebben tot die tijd onvoldoende wolharen om goed warm te blijven.
∙ Omdat het erg veel stress oplevert als katjes vóór de leeftijd van 16 weken van hun moeder worden gescheiden.
∙ Omdat hevige stress, zoals scheidingsstress, vóór de leeftijd van 16 weken blijvende schade veroorzaakt in de stressrespons van het lichaam. Met als gevolg een verhoogde stressgevoeligheid. Dit brengt een levenslang verhoogd risico op het ontwikkelen van chronische stress met zich mee.
∙ Omdat een verhoogde stressgevoeligheid ervoor zorgt dat een kat levenslang minder goed met veranderingen kan omgaan. Terwijl veranderingen, zoals een verhuizing of het overlijden van een soortgenoot in huis, onvermijdelijk zijn.
∙ Omdat het immuunsysteem tot een halfjaar nog niet goed werkt. Naarmate katjes jonger van hun moeder worden gescheiden, levert dat meer stress op. Stress verhoogt de kans op ziekte.
∙ Omdat kittens gemiddeld een halfjaar bij hun moeder drinken en sabbelen. Dit geeft een veilig gevoel.
∙ Omdat kittens die minder dan 13 weken moedermelk kunnen drinken onvoldoende van het verzadigingshormoon leptine binnenkrijgen. Daardoor raakt hun eigen aanmaak van leptine blijvend verstoord. Dit geeft een groot risico op zich op latere leeftijd overeten. Kittens die minder dan 13 weken zijn gezoogd, hebben 2,5 keer meer kans op het ontwikkelen van overgewicht en meer dan 3 keer zo veel kans op het ontwikkelen van obesitas dan kittens die meer dan 13 weken zijn gezoogd. Obesitas zorgt voor vele gezondheidsproblemen en is welzijnsondermijnend.
∙ Omdat katten die minder dan 13 weken moedermelk hebben gehad beduidend meer kans lopen op het ontwikkelen van blaasproblemen zoals blaasgruis en blaasontsteking.
∙ Omdat een kattenmoeder vanaf 4 weken steeds meer paal en perk stelt aan wanneer en hoe lang de kleintjes bij haar mogen sabbelen. Zo leren ze stukje bij beetje met grenzen en frustratie omgaan. Dit heeft tijd nodig. Katjes die dat niet leren, vertonen later vaak gedragsproblemen.
∙ Omdat zich losmaken van moeder en zelfstandig worden (het zoogproces), net als bij mensen, een proces is dat heel geleidelijk plaatsvindt. .
∙ Omdat het ten opzichte van een moederpoes not done is om kinderen bij haar weg te nemen waarvan zij weet dat ze nog niet zonder haar kunnen overleven.

En deze opsomming is niet eens uitputtend !!

Geschreven door: Elles Nijssen en Marcelina Stolting kattengedragsdeskundigen.