De Noorse Boskat

 

Een oer ras met een robuuste uitstraling maar met een zachte inborst. De Noor is een echte huisvriend, zeer sociaal ten opzichte van zijn soortgenoten maar ook wij als mens of andere dieren worden geaccepteerd en bezien als vrienden. Daarom kan dit ras ook niet zonder een soortgenoot en moeten er minstens 2 katten in huis zijn,  hoeven niet per definitie beide noren te zijn. De Noor is gek op kinderen maakt niet uit in welke leeftijdscategorie het is of ze waken over de kinderen,  zijn zeer meegaand in omgang en passen zich makkelijk aan aan hun omgeving. De Noor is ook zijn leven lang jeugdig wat zich uit in hun blijvende spelgedrag.

Vacht:

De Noorse Boskat heeft een dubbele vacht een stevig soms wat vettig aanvoelend  bovendek met een zachte wollige onderlaag, Dit is om hun te beschermen in barre weersomstandigheden. Vanwege deze dubbele vacht worden ze  liever niet geschoren, dit versterkt de klitvorming omdat de vacht hierdoor nog wolliger en het bovendek vernield wordt zal het probleem zich blijven herhalen en slechter en slechter worden qua vachtstructuur en hierdoor nog meer onderhoud vergen.

Over het algemeen is de vacht van een Noor  zeer makkelijk te onderhouden.  De  klassieke kleuren (rood, zwart en wit)laten zich het makkelijkst onderhouden,  op een enkele rode na waar tegenwoordig wat meer onderwol te ontdekken is en meer onderwol is weer onderhevig aan eerdere klitvorming. Een wekelijkse / 2 wekelijkse kambeurt met een zeer grof getande kam zou voldoende moeten zijn.

Alle tabbies zijn vaak ook iets lastiger in onderhoud ook doordat daar meer onderwol te vinden is en de structuur van de vacht anders is dan de klassieke kleuren. Dit geld niet voor alle gevallen maar vooral de blauw en créme tabbies. (verdunning van zwart en rood) voor de zilvers of zilverdragende Noren geld hetzelfde, deze vachten zijn anders (zachter en vettiger of soms juist droger) van structuur dan de klassieke kleuren en sneller onderhevig aan klitvorming.

In de salon:

Hier zijn de meeste Noren goed te doen, door hun sociale karakter laten zij zich makkelijk door een vreemde behandelen, uitzonderingen daargelaten. Een grove poedelkam en een zachte slicker is het enige wat je nodig bent om hun te behandelen soms kan rijstzetmeel of maïzena dit nog extra vergemakkelijken.

Ook showkatten komen in de salon voor een behandeling en deze worden niet anders behandeld dan de huiskat. Een “goed” gefokte Noor heeft een “goede” vacht en behoeft voor de show geen andere behandeling dan de huis Noor, er zou zelfs geen verschil in mogen zijn.

Colinda Mels

Trimsalon Le Beau Chien Almelo

https://www.facebook.com/TrimsalonLeBeauChienAlmelo/?ref=hl

Cattery Wild Cat’s Noorse Boskatten

https://www.facebook.com/Wild-Cats-Noorse-boskatten-Huisdieren-707891945993252/?ref=hl